Prettig Weekend 11 april 2012

Garibaldi’s verovert de harten van Monnickendamse pizzaliefhebbers

(Bron: Prettig Weekend 11 april 2012)

Het is een nieuw concept voor Monnickendam en directe omgeving en het slaat ontzettend aan. We willen het even hebben over Garibaldi’s Pizza; de mobiele steenoven waarin Yvonne Langendijk elke vrijdag op het Bolwerk de lekkerste pizza’s bakt. In iets meer dan een maand heeft Garibaldi’s Pizza al een uitstekende naam opgebouwd. En het leuke van de hele onderneming is, dat er louter Monnickendamse bedrijven bij het initiatief betrokken zijn. Want Kees Gutter levert het superieure pizzadeeg en het gross van de ingredienten voor de lekkerste pizza’s komt van Dick Schaap; Monnickendams eigen AGF-specialist.

Garibaldi's Pizza Team 2012
v.l.n.r. Dirk-Jan, Remco, Lotte en Yvonne. Foto: Studio Arnold van der Zee

“It’s really a Monnickendam Enterprise,” zegt Yvonne die Ierse is van geboorte. Daar, in Careys Lane in het centrum van haar geboorteplaats Cork, opende een jongeman jaren geleden een restaurant onder de naam Garibaldi’s. Zijn Garibaldi’s –ook een pizzeria trouwens- werd een succes en Yvonne besloot toen al om de naam Garibaldi’s te gebruiken als ze ooit voor zichzelf zou beginnen. Dat ze die stap naar zelfstandig ondernemerschap in Nederland zou zetten, was toen nog niet aan de orde. En eenmaal getrouwd met Dirk-Jan Langendijk uit Broek in Waterland en gesettled in Monnickendam was het oprichten van een eigen bedrijfje nou ook niet direct haar eerste prioriteit. 

Tijdens een vakantietrip samen met Dirk-Jan viel echter een fors aantal puzzelstukjes ineens op hun plaats. In Cork, kan het mooier, zag Yvonne op de biologische markt een pizabakker in de weer met een kennelijk zelfgemaakt mobiele oven. “Die man had het enorm druk. Het leek wel of iedereen een pizza van hem wilde,” vertelt Yvonne. “Ik zei meteen tegen Dirk-Jan dat iets dergelijk het in Nederland ook heel goed zou kunnen doen. En toen we er over doorpraten, vonden we allebei dat een mobiele pizzeria een prachtige aanvulling zou zijn op het culinaire aanbod in Monnickendam. Eenmaal weer thuis zijn we serieus werk gaan maken van het idee.” 

Eigen pizzatrailer
Yvonne en Dirk-Jan vonden in Engeland een designbureau dat in staat bleek hun wensen te vertalen naar een trailer die in alle opzichten geschikt was voor de sublieme functie van pizzawagen. “Geweldig hè, helemaal custom build,” vertelt Yvonne enthousiast, “alles zit er op en aan. Koelruimte, opslagplaats voor het hout waarmee we de oven stoken, elektriciteit uiteraard, een waterdepot; het is gewoon een prachtig ding. En inderdaad een hele investering, maar Dirk-Jan en ik geloofden vanaf dag één heilig in ons plan en ondernemen is durven nietwaar, dus hebben we de stap gewaagd.” 

Met de pizzatrailer en een goed onderbouwd bedrijfsplan stapte Yvonne Langendijk naar de gemeente, waar ze een warm onthaal vond. “De gemeente reageerde fantastisch,” zegt de onderneemster, “geïnteresseerd en heel cooperatief. Uiteraard moest er van alles uitgezocht worden, maar dat werd dan ook voortvarend gedaan. Drie maanden na mijn aanvraag had ik een vergunning om met onze mobiele pizzeria op het Bolwerk te staan. Elke vrijdag tussen 15:00 en 21:00 uur.” 

In afwachting van de ventvergunning had Yvonne al contacten gelegd met de beoogde leveranciers voor het deeg en voor de noodzakelijke ingredienten. Bakkerij Kees Gutter ging maar al te graag in op de uitdaging om het beste pizzadeeg van Monnickendam te maken op basis van een door Yvonne aangedragen recept. En Dick Schaap hoefde niet lang na te denken over de vraag of hij wilde gaan zorgen voor de aanvoer van gevarieerde verse ingrediënten. 

Speciale pizza’s
Met een basisaanbod van vijf pizzasoorten verscheen Garibaldi’s Pizza vijf weken terug voor het eerst op het Bolwerk. “Ik dacht dat we de zaak met z’n tweetjes wel konden managen,” vertelt Yvonne, “maar dat bleek al snel een vergissing. Het liep vanaf de eerste dag namelijk méér dan goed, de mensen bleven komen. Tja en dan zijn er voor twee personen al snel teveel taken die met de nodige aandacht vervuld moeten worden. Dus nu zijn we met z’n viertjes. Dirk- Jan, die Garibaldi’s naast zijn vaste baan heeft, rolt het deeg. Remco verzorgt de dresssing. We hebben vast op de kaart pizza Margherita, fungi, Hawai, salami en pepperoni. 

Ikzelf doe de oven en dan is er Lotte die met de mensen afrekent en die ook de telefoontjes aanneemt. Want zo gaat het inmiddels. Mensen bellen en bestellen. Wij geven dan een tijd door waarop de gevraagde pizza klaar zal staan en dan komt men die ophalen. Elke week bedenk ik een speciale pizza die we dan buiten de vaste kaart om aanprijzen. Vorige week was dat kip/bacon. Deze week zal het Pizza Napoletana (ansjovis en kappertjes) zijn. Het is geweldig om mee te maken, hoe een plan uiteindelijk een goed funtionerende onderneming wordt. Garibaldi’s Pizza is echter nog jong, dus gaan we niet te vroeg juichen. Maar gewoon hard blijven werken aan iets waar we met hart en ziel in geloven en dan komen we er zeker. Als we kunnen blijven zorgen voor verse kwaliteit en voor optimale service.

Feesten en partijen

We streven ook naar meerdere standplaatsen en staan voortaan elke zaterdag op de Boerenmarkt bij het Buikslotermeerplein in Noord. Garibaldis Pizza kan trouwens ook ingehuurd worden bij de meest uiteenlopende evenementen. Sporttoernooien bijvoorbeeld of grote feesten en partijen. Een mobiele pizzawagen is dan echt uit de kunst hoor. Belangstellenden kunnen bij ons altijd informeren naar de voorwaarden en de mogelijkheden.” 

Meer weten? Yvonne Langendijk 06-14895175

Uit Prettig Weekend, 11 april 2012.
Tekst: Henk Sprenkeler Foto: Studio Arnold van der Zee