Verse Pizza uit Een Mobiele Steenoven
Ook Voor Uw Feesten, Partijen en Evenementen

De geschiedenis van Giuseppe Garibaldi

Giuseppe Garibaldi (Nice, 4 juli 1807 – Caprera, 2 juni 1882) was een nationalistische strijder voor de Italiaanse eenwording (het Risorgimento). Hij wordt door de Italianen als nationale held beschouwd.

Garibaldi in 1866 (source wikipedia.org)

Garbaldi werd geboren in Nizza (Nice) dat destijds Frans was. In 1814 kwam de stad aan het Koninkrijk Sardinië. Als officier van de Piëmontese marine sloot Garibaldi zich in 1833 aan bij “Giovane Italia” (Jong Italië), een nationalistische politieke beweging opgericht door Giuseppe Mazzini om propaganda te maken voor de eenwording van Italië.

Een jaar later organiseerde deze groep onder leiding van Mazzini een opstand in Genua. Garibaldi deserteerde om hierbij te kunnen zijn. De opstand mislukte en Garibaldi werd ter dood veroordeeld. Hij vluchtte naar Zuid-Amerika, waar hij onder meer actief was als kaperkapitein in Brazilië en als generaal in het Uruguayaanse leger.

Vanaf 1860 streed Garibaldi met zijn 1089 “Roodhemden” (I Mille), met leeftijden tussen 11 jaar en 70 jaar, voor de vrijheid van Italië. Hij veroverde Sicilië op het Koninkrijk der Beide Siciliën, stak een jaar later over naar Calabrië en bracht met de verovering van Napels dit koninkrijk ten val. Garibaldi droeg de macht over aan Vittore Emanuele, die daarmee de eerste koning van Italië werd.

De Pauselijke Staten hadden veel terrein verloren, zodat die het Italiaanse schiereiland niet meer in twee stukken deelden. Venetië was nog in Oostenrijkse handen. In 1866 werd Venetië veroverd en pas in 1870 werd Rome en daarmee de laatste resten van de Pauselijke staten veroverd. Dit was mogelijk omdat de Fransen hun troepen daar hadden moeten terugtrekken vanwege de Frans-Duitse Oorlog. Italië ontstond toen pas in de huidige vorm. Het zou overigens nog tot 1929 duren voordat de paus zich hierbij neerlegde.

Giuseppe Garibaldi werd parlementslid en overleed in 1882 op Caprera, een maand voor zijn 75e verjaardag.